Українська мова сьогодні: статистика і реальний стан

26.04.2024 в 17:14 Вчитель вчителю 2446
Сьогодні неозброєним оком можна помітити як державна мова зміцнює свої позиції в країні – нею говорять майже у всіх школах,телеканали і радіостанції також віддають перевагу українській.

Згідно із зібраними даними,46% українців зі своїми найближчими родичами (батьки, бабусі і дідусі, рідні брати і сестри) розмовляють переважно або тільки українською мовою (зокрема, 32,4% розмовляють тільки українською мовою).

Про це свідчать дані опитування КМІС станом на березень 2019 року.

Як повідомляється, переважно або тільки російською мовою розмовляють 28,1% українців (в т.ч. 15,8% розмовляють тільки російською мовою).

Ще 24,9% українців у рівній мірі розмовляють українською і російською мовами. Найдружнішим же простором до державної мови стала освітня галузь. Майже в 92% шкіл уроки ведуть українською, нею виховують і 95% дошкільнят у дитсадках. Але реальна ситуація в цій сфері відрізняється від статистики.

"Освітній процес часто де-факто відбувається російською мовою, особливо поза уроками. Найбільше це стосується музичних і спортивних шкіл, а ще навчальних закладів на Сході і Півдні країни", – вважають аналітики. Неквапно зростають і тиражі україномовних книг. Українською виходить 33% від усього накладу газет і 27% – журналів. Попит на україномовні видання є на заході країни, а ось на решті території люди звикли читати переважно російською. Де українська мова зміцнює свої позиції, то це в кінопрокаті – сьогодні, дотримуючись квот, понад 90% фільмів у нас показують в українському дубляжі або з українськими субтитрами. Тим не менш, хто хоче дивитися фільми російською, роблять це в інтернеті.

На телебаченні і радіо частка державної мови в години пік, в прайм-тайм за рік зросла з 39% до 64%. 54% всіх пісень на загальнонаціональних і 48% на місцевих радіостанціях звучать теж українською. Нею ведуть і радіопрограми – понад 85% часу всього ефіру.

У сфері ж харчування 40% кафешок і 62% магазинів заманюють гостей україномовними вивісками. Обслуговування українською надають 56% кафе і 52% продуктових магазинів. Проте є прогрес за наявністю в кафе україномовного меню – у 2019 році 74% закладів представляють свої страви українською, що на 10% більше, ніж 2018-го. У 86% магазинів є цінники українською. Зміцненню позицій української мови сприяють квоти, хоч багато і критикують їх, вважаючи, що у людей має бути право вибору. В інтернеті ж наша мова тотально програє: серед 100 найпопулярніших в країні сайтів україномовних – лише 10%, а з 100 найпопулярніших серед українців YouTube-роликів – пісень українською мовою всього 6%, відео – 8%, а виконавців – 7%. Ще гірше ситуація складається для геймерів – на популярному ресурсі відеоігор Steam ігор українською мовою тільки 2,55%. Кепський стан справ і у вітчизняних виробників товарів і послуг – тільки 38% сайтів мають українську версію. Цікаво, що за результатами дослідження Ради Європи (на вересень 2018 рік) українська мова увійшла до ТОП-10 найуживаніших в Європі. А в трійці лідерів – російська, німецька та французька, вони найуживаніші мови серед населення Європи.
Только пользователи сайта могут остовлять комментарии